Delete Dr. G.

Delete Dr. G.

Het is koud en het wordt nog kouder…..

Het is al behoorlijk koud in het computercentrum maar het wordt nog kouder als ik op mijn scherm de gegevens krijg van kinderarts dr. G.
woonachtig te Amsterdam.

Ik ben gelijk terug in 1983 toen, na een voldragen zwangerschap, mijn dochter werd geboren en gelijk werd opgenomen op de couveuse afdeling van het Amsterdamse ziekenhuis waar ik jaren later het nieuwe computersysteem zal invoeren. De eerste drie maanden na de geboorte van mijn dochter werd de hel een tastbaar begrip toen ik kennis maakte met dr. G. die de kinderarts van mijn dochter werd.

Dr. G. heerste als een despoot op de couveuseafdeling. Wilde ik mijn kind zien dan moest er eerst een afspraak gemaakt worden. En mijn dochter mocht ik niet aanraken zonder dat ik mijn handen tweemaal had gewassen, sloffen had aangetrokken, een schort en een mondkap had voorgedaan en een muts op deed om mijn haren te bedekken. Andere ouders zag ik dat soort maatregelen trouwens niet nemen maar ik had de rotsvaste overtuiging dat dr. G. wist wat goed was voor mijn dochter.

Achteraf bleek dat onderzoeken werden verzwegen en van de onderzoeken waar ik wel van op de hoogte was gebracht werd de uitslag bij voorkeur doorgegeven op de gang of desnoods in de lift. Dr. G. was BOT. Niet normaal bot zoals ik destijds nog wel kon accepteren van artsen maar BOT zoals iemand doet die een hekel aan een ander heeft. Niets kon ik goed doen. Ik voelde ogen in mijn rug prikken als ik stond te worstelen met de ouderwetse katoenen luiers die ik onmogelijk netjes kon omdoen omdat mijn dochter behangen was met infusen en aangesloten was op jammerende en jankende apparatuur.

Wanhopig…

Ik werd wanhopig als er weer een voeding over het schort werd uitgespuugd en als ik opkeek zag ik dr. G. misprijzend naar mij kijken. Ik was het voorbeeld van een moeder die het niet goed kon doen en dr. G. liet niet na om mij dat te laten merken.

Ondertussen ging het steeds slechter met mijn dochter. Infusen gingen ontsteken op de plaats waar het was ingebracht. Zij kreeg vage infecties en kreeg een sepsis. Meteen werd ik voor twee weken verbannen. Het was mijn schuld dat zij een sepsis had werd mij verteld en ik moest maar een telefoonnummer achterlaten voor het geval dat……………..jankend ging ik naar huis.

Ze overleefde de sepsis maar bleek daarna ook een hartkwaal te hebben. Voor onderzoek werd zij naar het AMC gebracht en ik mocht niet mee van dr. G. want in het AMC hielden ze niet van pottenkijkers en behalve dat, er was geen ruimte in de ambulance. Na het onderzoek werd me te verstaan gegeven dat het eigenlijk wel zou kunnen dat ze aan de hartafwijking zou kunnen overlijden……….jankend ging ik naar huis.

Naar een ander, en beter, ziekenhuis…

Na drie maanden werd zij ondervoed en bijna uitgedroogd overgeplaatst naar het AMC en bleek al snel dat Dr. G. fout op fout had gestapeld en door middel van leugens en bedrog haar fouten had proberen te verdoezelen. Het moment kwam dat de kindercardioloog langs kwam en mij vroeg waar ik was tijdens het eerste onderzoek. Dr. G. had de cardioloog verteld dat ik niet had willen komen en mij was verteld dat ik niet mocht komen.

Er werd een nieuw onderzoek uitgevoerd en ik werd gevraagd mee te komen naar een kamer apart. De schrik sloeg me om het hart want het moest wel heel ernstig zijn als ik de uitslag niet op de gang te horen zou krijgen! Mijn dochter bleek een open ductus Botalli te hebben, iets wat
al een paar weken bij de artsen bekend was maar niet bij mij. Niet dodelijk. Een simpel defect dat wel verholpen moest worden.

Dr. G bleek bij de overplaatsingsbrief de voor- en achternaam van mijn dochter verkeerd gespeld  te hebben en er werd vooral aangeraden mij in de gaten te houden omdat ik mijn dochter niet eens netjes kon aankleden.

 

ontslagbrief bij delete dr. g

 

Nu kan ik, jaren later, met volle overtuiging zeggen dat ik niemand ter wereld meer haat als dr. G en het is beter voor dr. G. dat ik haar nooit meer in levende lijve zal tegenkomen want dan kan ik niet voor mij zelf instaan.

Control-Alt-Delete…

En nu zit ik dus hier in het computercentrum met alle persoonsgegevens van Dr. G. op mijn scherm. Met een paar klikken op de knop verwijder ik alle gegevens van Dr. G. uit het oude computersysteem en voer ze niet in op het nieuwe computersysteem. Dr. G. is van de harde schijf gewist en zij zal zeker deze maand en de volgende maand niet automatisch haar salaris ontvangen. Dr. G. werkt niet in het ziekenhuis en heeft er volgens de computer ook nooit gewerkt.

Lachend ga ik naar huis.Handtekening Caat

 

 

Eerder gepubliceerd in Vrij Nederland

Reageren is niet meer mogelijk.