niets smaakt zo lekker….

niets smaakt zo lekker….

Terwijl in Groot-Brittannië de jongeren plunderend door de straten trokken besloot de Groot Inquisiteur van de Britse Reclame (de A.S.A.) dat het bedrijf zazzle geen t-shirts mocht verkopen met een van de uitspraken van de almachtige “dwerg” onder de topmodellen Kate Moss: nothing tastes as good as skinny feels, bij ons beter bekend als: niets smaakt zo lekker als slank zijn voelt hoewel dat geen goede vertaling is. Kate bedoelde nl. dat niets zo lekker smaakt als mager voelt en imho voelt mager net zo ongemakkelijk als overgewicht, maar dat terzijde.

De Hoeders van de Britse moraal buitelden ontstemd over elkaar heen over deze uitspraak want deze zou de bloem der natie, jonge meisjes, aanzetten tot het ontwikkelen van anorexia. Niet het overmatige drankgebruik van Kate, niet haar gebruik van cocaine (waar je ook beeldig slank bij blijft) zou aanzetten tot een eetstoornis. Nee, deze oneliner zou hordes meisjes doen besluiten zichzelf uit te gaan hongeren om maar in een beeldig shirtje van Abercrombie & Fitch te passen.

In het land waar Amy Winehouse inmiddels nog maar een stapje verwijderd is van haar heiligverklaring, want dood dus geen rolmodel meer, vielen de hoeders dus over elkaar heen om Kate Moss te veroordelen vanwege een ‘onzinnige’ uitspraak. In een wereld die gebukt gaat onder een tsunami van overgewicht is het geen overbodige luxe om iets vaker te bedenken dat niets zo lekker smaakt als slank zijn voelt.

Nu kan ik mezelf niet eens meer herinneren hoe dat slank, of desgewenst mager, zijn ooit voelde maar om dat euforische gevoel (zo is mij beloofd door Dr. Frank en Sonja B.) weer te ervaren moet ik toch echt die Bosse Bol of Moorkop laten staan tijdens een verjaardag en mij gelukzalig wenden tot een overheerlijk radijsje. Pas dan bereik ik het Nirvana van het Opperste Geluk: mijn streefgewicht!!!

Om dat Nirvana te bereiken gebruik ik affirmaties en die beruchte uitspraak van Kate Moss is voor mij een positieve affirmatie die helpt bij het bereiken van mijn doel. Hoop ik dan maar. Dat is dus gewoon een stukje cognitieve therapie, waarvan Prof. dr. Dick Swaab zegt dat dit de enige manier is die werkt bij het behalen en behouden van een blijvend gewichtsverlies.

Zou de uitspraak van Kate Moss er werkelijk toe bijdragen dat een Engels meisje gaat denken: ‘nu leef ik voortaan op een dieet van 1 wortel en dagelijks 40 kilometer op een hometrainer’? Misschien wel maar in het hier en nu lijkt het echter steeds duidelijker dat anorexia een genetische component heeft en dat het zelfs een link kan hebben met autisme. Voor de statistieken: 20% van de anorexia patiënten heeft ook de stoornis van Asperger en er zijn veel meer overeenkomsten tussen anorexia patiënten en mensen met een autistische stoornis.

De uitspraak van Kate Moss op een t-shirt kan dus wel degelijk dezelfde invloed hebben als de goedbedoelde opmerking van een ouder die zegt ‘zou je dat nou echt wel doen’ of de opmerking bij een slager ‘ik geef jou maar geen stukje worst want dat lijkt me niet zo goed voor je’ of een plagende opmerking van een leerkracht ‘zohee wat zie jij er blozend uit vandaag’. En wat te denken van al die glossys met en voor dames die met behulp van photoshop nog een maatje, of desnoods twee maatjes, slanker worden gemaakt? Iemand die daar bevattelijk voor is kan, en zal, elk detail verkeerd opvatten, ook als die details gebezigd worden door, de hoeders van de Britse moraal, die betweters die over elkaar heen buitelden om Kate Moss te verketteren.

Anorexia is een ziekte en obesitas is een ziekte. Gelukkig gebruik ik mijn gezonde verstand, in Holland weten we al lang dat elk pondje door het mondje gaat.

Reageren is niet meer mogelijk.